Beoordeling Nieuwsredactie

 

 

Deze beoordeling laat zien dat ik op redelijk niveau kan schrijven, audio-items  en video’s kan maken en alle competenties voldoende beheers maar nog wel creatiever kan worden in het proces.

Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik een zes heb gekregen. Ik heb duidelijk groei laten zien en voelde me – ook als persoon – stukken beter dan aan het begin. Om dan een zesje te krijgen is teleurstellend, maar ik begrijp het wel. Voor de meeste competenties kreeg ik een voldoende – en dat vind ik ook terecht. Ik kan op de meeste punten nog behoorlijk groeien. Mijn producten zijn kwalitatief wel voldoende, maar kunnen veel beter/aantrekkelijker. Wat dat betreft zit daar mijn grootste uitdaging. Om echt kwalitatief goede items te maken, zal ik veel moeten oefenen.

Competenties

Met de voldoende voor plannen en organiseren, ben ik het eens. Het is beter geworden, maar nog niet geweldig. Ik zoek sneller mogelijke bronnen en benader ze dan ook. Zo kom ik sneller aan interviews toe om een product van te maken. Verzamelen van informatie was bij sommige onderwerpen die ik heb verslagen wel nodig. Van sport wist ik bijvoorbeeld niet veel af. Ik heb artikelen gelezen en met mensen gepraat om het te begrijpen. Als ik achteraf naar een product van mij kijk, weet ik er meestal in ieder geval iets op aan te merken. Ondanks de feedback staat er bijvoorbeeld alsnog een tikfout in een tekst, eindigt een filmpje net niet mooi genoeg, zitten er uiteindelijk toch nog lelijke overgangen in een audioreportage. Het verwerken kan dus nog beter. Ook had ik meer gebruik kunnen maken van tools om informatie duidelijk weer te geven en om mijn producten aantrekkelijker te maken. Ik kan dus nog meer crossmediaal gaan werken.

Ik ben het niet eens met de voldoende voor werken in teamverband. Naar mijn idee krijg ik die beoordeling voor deze competentie alleen maar omdat ik één keer vergat mijn werkpartner via WhatsApp in te lichten over hoe die avond – waarop ik ergens naartoe ging voor ons crossmediale procuct – verlopen was. Ik had het wel op de terugweg die avond met een van mij co’s via WhatsApp besproken. Onder andere daardoor vergat ik het ook even aan mijn partner door te geven. De volgende dag kwam ik op de redactie en werd ik meteen op het matje geroepen omdat mijn communicatie te wensen over liet. Uiteraard kwam dit ook weer terug tijdens de eindpresentatie. Erg overdreven. Demotiverend zelfs. Zo ervoer ik het althans.

Creativiteit is nog ver te zoeken > Mijn vermogen om bij nieuwsberichten mogelijkheden te zien om daar iets nieuws over te maken, is nog niet zo groot. Het afgelopen jaar merkte ik al dat ik niet heel creatief ben. Het aankomende jaar wil ik daar in ieder geval verandering in gaan brengen.

Kwaliteit van mijn producten liet soms ook wat te wensen over > Mijn video’s waren op zich prima, daar ben ik best goed in. Mijn geschreven artikelen mochten wel wat feedback verduren voordat ze online werden gezet. In dat opzicht mis ik het talent om te schrijven. Maar ik leer het, langzaamaan.

Verloop van het project

Mijn begin aan de Nieuwsredactie verliep een beetje stroef. Na de vakantie was het weer erg wennen om meteen met goede onderwerpen te moeten komen voor Life&Style. Daarbij lukte het niet altijd om voor dezelfde dag een afspraak te maken en de monteerprogramma’s voor audio en video waren mij nog onbekend. Voor beide keren dat we overstapten op een ander thema, Sport en Nieuws, was het weer wennen aan de onderwerpen. Toch vind ik dat ik per thema een paar mooie producties heb kunnen maken.

Dat lukte mij onder andere door redelijk veel steun van de co’s. Ik was niet heel creatief in het bedenken van goede onderwerpen als ik het nieuws doornam. Daardoor was ik ook erg onzeker als ik een onderwerp had, want dan vroeg ik me telkens af of het wel goed genoeg was. Ik had dus telkens de goedkeuring van een co nodig over een onderwerp, invalshoek en later in de productie ook de ordening.

In de eerste crossmediale week bleek ook dat ik moeite had om snel te werken. Het lukte ons (Annelies Beckers en ik) mede daardoor niet het hele crossmediale product voor de deadline af te krijgen. Op dat punt na verliep onze samenwerking prima en inspireerde ze mij zelfs een beetje door hoe snel zij denkt, ideeën verzint en keuzes maakt.

Waar ik aan het begin nog vaak door co’s aangespoord moest worden en vaak vroeg om bevestiging door mijn onzekerheid, deed ik dat later in de Nieuwsredactie eerder uit perfectionisme; ik ben best wel kieskeurig. In die weken ben ik dan ook sterk gegroeid. In de achtste week had ik aanzienlijk meer zelfvertrouwen dan in de eerste.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *