College Tour in Londen voor Amanpour

Carl Bernstein. Die beste man zag ik een jaar geleden bij de honderdste aflevering van College Tour. In het Koninklijk Theater Carré interviewde Twan Huys een van de twee journalisten die het Watergateschandaal aan het licht brachten. Bijna een jaar later reis ik met 400 studenten journalistiek af naar Londen voor de honderdachtste aflevering. In de studio in Londen gaat Twan een andere internationaal bekende journalist interviewen: Christiane Amanpour.

Twan wilde vorig jaar voor de honderdste aflevering van zijn programma Carl Bernstein als gast. Samen met Bob Woodward ontdekte hij dat de inbraak in het Watergatecomplex – hoofdkantoor van de Democratische Partij – onderdeel was van een geheime operatie uit het Republikeinse kamp om de verkiezingscampagne van de Democraten te saboteren. Niemand minder dan Nixon had daar de leiding over. Hun ontdekking leidt uiteindelijk tot het aftreden van de president. Bijna een jaar na de opname met Bernstein reis ik met vierhonderd medestudenten journalistiek naar Londen waar een andere internationaal bekende journalist tegenover Twan plaats gaat nemen. De naam van de journalist is nog niet bekend wanneer wij ons voor de reis aanmelden.

In maart kregen wij in de klas te horen dat er op 3 april 2017 een College Tour-aflevering in Londen opgenomen ging worden. Er zou zelfs een busreis vanuit Tilburg naar de hoofdstad van Engeland georganiseerd worden. Wij konden ons daarvoor aanmelden door een mailtje te sturen. Binnen een paar seconden meldde ik mij aan. Vooral omdat dit mijn eerste keer in Engeland zou worden.

Nu moet ik het misschien even over die ‘wij in de klas’ hebben. Daarmee bedoel ik de jongeren die besloten in 2015 journalistiek te gaan studeren in Tilburg. Tijdens mijn zesde jaar op de middelbare school liet ik mijn oog direct vallen op de locatie in Tilburg. Voor die keuze had ik een paar redenen. Ten eerste is Tilburg redelijk snel met de trein de bereiken vanuit Dordrecht. Daarnaast leren zo’n 800 jongeren de kunst van de journalistiek aan deze opleiding. Een even groot aantal pubers zit op mijn middelbare school het Johan de Witt. Het aantal leerlingen voelt dus vertrouwd voor mij. De laatste reden is natuurlijk dat Twan Huys ook hier opgeleid is tot journalist. Hij studeerde af op radio, maar stapte later over naar de televisie.

Donderdag 14 april was Carl Bernstein onze 100ste gast in College Tour. Was je erbij? Tag jezelf en je vrienden! De uitzending is 15 april om 21:10 op NPO 2. Foto's zijn gemaakt door Roy Borghouts.

Geplaatst door College Tour op vrijdag 15 april 2016

Iedereen in de klas – zo’n 20 à 30 studenten – was enthousiast over de aangekondigde reis. De rest van de FHJ’ers (FHJ = Fontys Hogeschool Journalistiek) was ook welkom om mee te gaan. Toen ik zondagavond 2 april met twee vrienden aan kwam lopen bij station Tilburg, waarvandaan de reis zou beginnen, leek het nogal druk. Ik moest even toezien hoe mijn vooronderstelling onderuit werd gewerkt. Mijn verwachting was namelijk dat we met een busje met – voornamelijk – geïnteresseerde tweedejaars zouden gaan. In de menigte voor het station stonden veel studenten die ik niet herkende. Uiteindelijk bleek dat er vier bussen – dubbeldekkers – naar Londen afreisden – twee vanuit Utrecht en twee vanuit Tilburg. Veel tweedejaars konden niet mee door hun verplichtingen voor de stage of door het vooruitzicht de komende twee nachten in een bus door te brengen. De enige kans om die twee nachten te slapen kregen wij in de bus en op de boot tussen Calais en Dover. We hebben ongeveer twintig uur gereisd voor negen uur Londen. Toen we maandagochtend 3 april bij de studio’s in Londen aankwamen, stonden sommige gezichten op onweer.

Rond zes uur ’s ochtends Engelse tijd kwamen we bij de studio’s in Londen aan. Daar werden we gedropt en we moesten onszelf zien te vermaken tot de opname voor College Tour begon. Bijna de complete groep liep langs de London Eye, over de Westminster Bridge naar het parlementsgebouw. Daarvandaan verspreidden meerdere groepjes zich op zoek naar een goed ontbijt. Het groepje waar ik mee was, vond dat in een filiaal van Eat. De anderen besloten koffie te gaan drinken, terwijl ik – omdat het mijn eerste keer in Londen was – de stad ging bezichtigen. Ik wilde eindelijk het MI6-gebouw wel eens zien. Bij de Thames liep ik half op goed geluk en half op een aanwijzing stroomopwaarts. Zonder het te weten en vooral lettend op de rivier, passeerde ik The Globe – het theater waar enkele stukken van William Shakespeare werden opgevoerd. Na enige tijd doemde de Tower Bridge op. Ik maakte een paar foto’s bij de brug en liep terug, om hoe dan ook op tijd terug te zijn bij de studio’s voor de opname. Ik wist nog steeds niet zeker of MI6 verder stroomopwaarts zat, of de aanwijzing fout was en ik de andere kant op had moeten gaan. Het ging mij ook meer om de stad te verkennen dan per se dat gebouw te zien. Later zou ik erachter komen dat MI6 precies de andere kant op ligt. Het maakt me niet veel uit, op een dag kan ik toch niet alles bekijken.

Tower Bridge Londen

Door de doffe kleuren krijgt deze foto een mystieke sfeer. Maar eigenlijk was het gewoon prachtig weer en worden de kleuren verzwakt door het tegenlicht.

Via een route binnendoor struinde ik naar de London Eye. Ik besloot nog even het parlementsgebouw te bekijken en liep daarna met een groep studiegenoten langzaam naar de studio’s. Na een hele tijd wachten, mochten we naar binnen. Eindelijk was het zover, het doel van onze reis. College Tour met Christiane Amanpour – niet de minste journalist. Ze werkt nu voor CNN maar heeft ook een tijdje voor ABC gewerkt. Twan ontmoette Amanpour zo’n dertig jaar geleden voor het eerst in Sarajevo en daarna nog een paar keer in conflictgebieden. Ze interviewde meerdere regeringsleiders, onder wie Kadhafi en Moebarak. Haar interview met Kadhafi is het laatste van hem met een Westerse journalist. Ze staat bekend om haar kritische vragen aan machtige personen.

Twan houdt een inleidend praatje, waarin hij vertelt dat in deze ruimte (een soort loods) ook The Graham Norton Show wordt opgenomen. Hij houdt het kort, want Christiane heeft meteen na de opname nog een afspraak. De presentator loopt het podium af, de camera’s gaan draaien en dan komt hij voor de uitzending opnieuw het podium op lopen om Christiane aan te kondigen. Onder luid applaus loopt zij vanaf de pubiekstribune naar beneden. Twan vraagt haar of ze ons – vierhonderd studenten en hemzelf – achter zou laten als er tijdens de opname iets gebeurd en ze wordt opgeroepen. Daar denkt ze een ogenblik over na en antwoordt dan volmondig ‘ja’. Haar werk gaat voor. Begrijpelijk uiteraard, maar wij hopen natuurlijk dat dat niet gebeurt.

Ze wordt gelukkig niet opgeroepen en ongeveer twee uur later moet Christiane echt weg. Twan sluit de opname af en neemt nog even de tijd voor foto’s met zijn fans en een vlog, voor hij met de taxi naar het vliegveld rijdt. Een dag later interviewt hij Ed Sheeran, maar dan gewoon in Nederland.

Na de opname zet ik MI6 uit mijn hoofd, evenals het idee om 221b Bakerstreet te bezoeken. In plaats daarvan loop ik met twee studiegenootjes langs de London Eye, geniet van de gezellige drukte, de straatartiesten, de zon en de blauwe lucht. Een lekkere temperatuur voor een eerste keer in Londen. Gelukkig kan ik er optimaal van genieten dankzij mijn omstreden afritsbroek. De laatste weken ben ik vanwege die broek vaak ‘optimistisch’ genoemd, als ik er weer eens een korte broek van had gemaakt.

Die avond verzamelen we om zes uur Engelse tijd bij de studio’s en duiken de bussen in. Dinsdag 4 april rond drie uur ‘s ochtends droppen de twee bussen ons in Tilburg. De meesten slaan de colleges die een paar uur later beginnen maar over om eens goed uit te rusten, want dat is na dit bliksembezoek aan Londen wel even nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *